Littekenbehandeling

Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Deze verstoring kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie, een algehele slechte conditie of een slechte doorboeding van de huid. Ook kan de huid teveel collageenweefel aanmaken, er ontstaan dan een verdikt litteken. Een litteken kan ook ingetrokken zijn of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels.

Niet alle littekens geven klachten. Als een wond(je) normaal geneest, kan er een ‘gewoon’ litteken overblijven in de vorm van een smalle streep. Na verloop van tijd kan de streep wit van kleur worden of juist donkerder door een sterkere pigmentvorming op die plek.

We onderscheiden verschillende soorten littekens. Acne geeft andere littekens dan bijvoorbeeld een operatieve ingreep. Soms liggen littekens verzonken in de huid, andere littekens zijn rood, jeuken of doen pijn. Zeer vervelend is het als een litteken beperkingen in de beweging geeft.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek zal de huidtherapeut uw huid, het litteken (de littekens) en de oorzaak hiervan onderzoeken en met u bespreken. Afhankelijk van het litteken en uw wensen zal dan een behandelplan worden opgesteld.

 

Behandeling bij littekens

De huidtherapeut kan problemen behandelen die voortkomen uit littekenweesfel; hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping). Hiervoor kunnen verschillende technieken worden ingezet. Binnen de praktijk zijn er de volgende mogelijkheden;

· Medische camouflage van verkleuringen; Binnen de praktijk wordt gebruik gemaakt van de merken Lycogel® en Dermacolor.

· Chemische peelings bij acnelittekens; Binnen de praktijk wordt gebruik gemaakt van de merken Meditopics en Lira Clinical.

· Littekenmassage voor vermindering van jeuk, pijn, verklevingen en oedeem.

· Behandeling met de lymphatouch®; dit apparaat is zeer geschikt voor met name de stugge littekens, zodat deze snel weer soepel worden.

· Aanmeten van drukpakkingen, aanbrengen van tape, siliconenpleisteres of siliconengel. Ze maken het littekens vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.

Vergoeding

Voor de genoemde behandelingen van littekens door de huidtherapeut heeft u geen verwijzng van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. Vergoeding is afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering.

Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

Kosten littekenbehandeling:

Littekenmassage dit tarief wordt door uw zorgverzekeraar bepaald en verschilt per zorgverzekering
Chemische peelings afhankelijk van peeling (€ 47,- en 108,-)
Medische camouflage per behandeling € 42,- (30 minuten) excl. producten

Wil je een afspraak maken?

Heb je vragen over deze behandeling of wil je een afspraak maken met de huidtherapeut, neem dan contact met ons op.

Contact opnemen